top of page
Zoeken
  • jordydehaene9

Échange à Wavre

Bijgewerkt op: 10 jun. 2022


Sinds dit schooljaar kunnen de leerlingen van de tweede graad een nieuwe richting volgen: ‘moderne talen’. Voor het eerst mochten die derdejaars ook op uitwisseling naar Waver. We vroegen Rune, Mathis, Orfée, Solène, Irene, Ella, Shauny en Lili om hun mening na hun avontuur.

  • Wat zijn de grootste verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië, wat is je echt opgevallen?

Iedereen antwoordde hier verschillende dingen. Van het eten, tot de beleefdheid van de Walen en de regels op school. Wat mij ook het meeste opviel waren de lessen. In de voormiddag had je soms vijf lesuren en in de namiddag dan nog twee tot drie. Dit zorgde ervoor dat je super veel honger had als het dan eindelijk middag was.

  • Zou je nog eens op uitwisseling gaan of iemand laten komen?

“Nee” reageerden de meesten direct kort en krachtig, maar na een tijdje nuanceerden ze toch. “Nee, maar als ik naar het buitenland ga, dan wel” zei Orfée. Hier stemde Solène mee in: “Moest het nu naar een groter land zijn, Spanje of Italië ofzo.” “Nu was het zo naar Waver en dat is het” vulde Rune aan. Kortom, de Franse taal was toch moeilijker dan verwacht en België is ook maar België.


  • Welk vak vond je het moeilijkst in het Frans?

De meesten vonden de lessen fysica moeilijk om te volgen. Vooral omdat die leerkracht de Vlaamse leerlingen liet voorlezen en oefeningen invullen… in het Frans, over een thema dat ze nog niet hadden gezien!


  • Hoe vond je het om een week iemand anders bij jou in huis te hebben?

“Verschrikkelijk” antwoordde Ella meteen. Het was vooral speciaal omdat je je helemaal moest aanpassen. Overal waar je ging, volgde iemand. Naar de keuken met z’n twee, naar boven met z’n twee… Je moest ze tegenhouden of ze volgden je ook naar het toilet!

  • Heb je de uitwisseling onderschat?

Iedereen antwoordde “ja”. “Ik denk dat dat geen vraag is, maar gewoon een weet” zei Ella. Hiermee bedoelt ze dat het overduidelijk voor iedereen een grote aanpassing was.

  • Wat zal je nooit vergeten?


Sommigen vonden het wel leuk om de taal te spreken en te horen. De uitstap die de uitwisselingstudenten hadden georganiseerd viel zeker ook in de smaak. De meesten gingen naar de bowling, ander hingen wat rond in de stad…

  • Zijn er dingen die je bijleerde?


De leerlingen beweren dat ze daadwerkelijk een heleboel dingen bijleerden. Vooral kleine alledaagse woordjes zoals: vaatdoek, wafel, studie… Dingen die we (nog) niet in de les leerden.

Al bij al hebben ze er toch grotendeels van genoten. Het is zeker een beleving om nooit te vergeten. Ieder van hen staat nu steviger in hun schoenen doordat ze zich hebben gewaagd aan een week Frans spreken. Velen hebben hun grenzen verlegd, maar vooral ervaring opgedaan!


Rune Ally, Irene Ghyselen – 10/05/2022



61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page