top of page
Zoeken
  • jordydehaene9

Nieuwe ondernemers in de broederschool

Bijgewerkt op: 13 jun. 2022

In het begin van het schooljaar kregen de leerlingen van het vijfde jaar economie moderne talen de opdracht om een mini-onderneming op te starten. Het was een nieuw avontuur, waar veel over te vertellen valt, dus interviewde ik Caroline Thys (5EMTb) over haar ervaring met de mini-onderneming 'Kameel'.

Hun eerste taak was een product zoeken dat aanslaat en goed verkoopt. Een beslissing maken was moeilijk, maar uiteindelijk viel de keuze op tote bags met drinkflessen. Die beslissing kwam in één van hun vele vergaderingen in oktober.


De missie van hun mini-onderneming was om via herbruikbare tote bags en drinkflessen met toffe tekeningen en quotes, een glimlach op mensen hun gezicht te toveren.


"Ikzelf kreeg de functie van technisch directeur, met Jari Vanoverberghe en Grace Natthanant Wissanuwatnakit als technische medewerkers. Wij ontfermden ons over het productieproces en de kwaliteit van de producten, het ontwerpen van een verkoopstand en een correcte opvolging van de stock. Ook hadden wij soms contact met Vlajo. Vlajo staat voor Vlaamse jonge ondernemingen. Dat is een organisatie die in alle Vlaamse scholen jonge mensen en studenten aanzet om aan ondernemerschap te doen.” vertelde Caroline.


Het begon na de productkeuze, met leveranciers zoeken. Het contact met de leveranciers en de mails die werden beantwoord, werd gedaan door Yana Lambrecht en Lennert Pijcke.


Er werden vier tekeningen gekozen, waarvan ze een eerste proefdruk hebben laten maken. Alles leek vlot te verlopen, totdat ze ontdekten dat er copyright stond op hun designs! “We waren allemaal even in paniek en wisten niet wat te doen, we konden plots ons product waar we al zolang mee bezig waren niet meer gebruiken.” zei Caroline. Ze zochten zo snel mogelijk een nieuw ontwerp en lieten opnieuw een proefdruk maken en uiteindelijk ook de rest van de tassen bedrukken.

Ook de boekhouding bijhouden was veel werk: wat hebben we verkocht, hoeveel brengt dat op… Die taak hebben Auke Vandenbussche en Nicolas Develtere op zich genomen.


Er moest ook reclame gemaakt worden, bijvoorbeeld online. Dit werd in goede banen geleid door Gaëlle Vercruysse en Samuel Witdouck. Dit alles werd gecontroleerd door de CEO Hasse Geldhof en haar rechterhand Fleur Lauwers.

“Als ik advies mag geven: zorg ervoor dat je op tijd beslist welk product je wil verkopen en hoe je onderneming zal heten, zodat je daar niet te veel tijd aan moet spenderen. En als je een tekening gebruikt van het internet, bekijk dan vijfdubbel, voordat je dat definitief laat printen op je product, of er copyright op staat!” besluit Caroline.




14 mei 2022 - Lena Tuerlinckx

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page