top of page
Zoeken
  • jordydehaene9

De burgemeester bij de Broederschool

Kris Declercq, de burgemeester van Roeselare, kwam op bezoek bij de Broederschool. We interviewden hem over Roeselare en zijn leven buiten zijn werk. In het

onderstaande artikel vinden jullie de antwoorden op vragen over politiek, zijn persoonlijke leven, studies, jeugd, hobby’s …

Kunt u uzelf even voorstellen in drie kernwoorden?

Ik zou zeggen betrokken, belezen, verbindend, in de zin van: ik ben heel erg volks tussen de mensen. Het is wel belangrijk dat je als burgemeester veel en graag rondloopt. Het is belangrijk om betrokken te zijn, om empathie te hebben als mensen een probleem hebben, dat je weet waarover het gaat en dat je je kunt inleven. Belezen omdat altijd graag goed voorbereid ben en dat ik weet waarover ik spreek. En verbindend omdat je de mensen met elkaar moet verbinden in een project als er afwijkingen of meningsverschillen zijn. Dat probeer ik dagelijks te doen.


Kris Declerq is getogen, maar niet geboren in Roeselare, zijn familie komt van Roeselare en Izegem. Zijn ouders hebben elkaar leren kennen in Oostende, maar hij zat na een paar jaar al in Roeselare dus heeft hij nooit iets anders gekend dan Roeselare.

Hij heeft 2 petekindjes en geen relatie of kinderen.

Hij is al 6 jaar burgemeester, sinds 1 maart 2016. Daarvoor was hij schepen, onder andere van cultuur, economie en stadsontwikkeling.

‘Ik vind mijn werk heel leuk door het feit dat je tussen de mensen staan kan combineren met soms eens de stenende rivier te verleggen.’



Roeselare

Wat vindt u het mooiste aan Roeselare?

Roeselare is eigenlijk een stad tot mensen, het is een centrumstad, je hebt er alles, maar hier kan je elkaar nog kennen. Het hart klopt hier zeker wel juist. Ik gebruik vaak de slogan ‘altegoare Roeselare’, maar dat is geen slogan voor mij dat is een werkwoord dat is iets voor iedereen dat je mee op de kar kan krijgen. Ook om vooral met elkaar te spreken in onze stad.


Wat vindt u het minst goed aan Roeselare?

Het is altijd moeilijk om te zeggen wat je minder goed vindt, maar ik denk dat we in onze stad nog een paar stappen vooruit kunnen zetten op vlak van vergroening, dat we ook nog een aantal stappen vooruit kunnen zetten juist om iedereen gelijke kansen te geven.


Wat typeert Roeselare en haar inwoners? Wat maakt de stad en haar inwoners anders dan andere gemeenten?

Een Roeselarenaar is heel open en ontvankelijk voor heel veel, hij heeft het hart op de tong en zegt graag zijn/haar gedacht, niet ‘truntn’ dus. We maken veel contact met mensen, maar we kunnen hier ook perfect anoniem zijn. We zijn bescheiden, hardwerkend, ‘deuredoeners’, maar Roeselare heeft ook een heel solidaire kant: de stad ondersteunt heel veel in het sociale beleid bij mensen.

Als u slechts één iets zou mogen veranderen in Roeselare, wat zou dat dan zeker zijn? Waarom?

We zijn een stad die mensen sterker wil maken, dat kan je op heel veel manieren doen en iedereen gelijke kansen geven, bijvoorbeeld zorgen dat je een goed onderwijssysteem hebt als stad. De jeugd ondersteunen zodat ze een plek vindt en de toekomst kan uitbouwen ‘shaping to dream’ om het zo te zeggen. Deze verandering is continu bezig. Als ik iets zou willen veranderen, is dat ervoor zorgen dat deze verandering niet wijzigt en mensen nog sterker maken.


De burgemeester heeft een aantal specifieke bevoegdheden, waaronder veiligheid. Is Roeselare een veilige stad of zijn er bepaalde problemen die zich soms voor doen? Hoe wilt u dat verder aanpakken?

Roeselare is een heel veilige stad en je mag je hier dus eigenlijk ook heel veilig voelen. Er is wel vaak een subjectief onveiligheidsgevoel: dat heeft bijvoorbeeld te maken met dat het donker is. Ik vind veiligheid zo belangrijk omdat het te maken heeft met netheid, respect voor mekaar en daar begint alles mee. Ik zet me in op noodtolerantie als het gaat over drugs, snelheidsduivels en op alles van vandalisme en overlast. Het is niet gemakkelijk, maar dat vind ik heel belangrijk.



U bent ook verantwoordelijk voor bestuurszaken, maar wat is dat eigenlijk precies?

Dat is eigenlijk niet zo’n sexy thema. Dat is eigenlijk alles wat te maken heeft met dat de stad intern, ons personeel dat goed moet draaien, de organisatie van de gemeenteraad, de organisatie van wie doet wat in de stad, je hebt directeurs en je hebt medewerkers op alle niveaus van mensen die nadenken over hoe de mobiliteit er moet uitzien tot mensen die helpen bij het opruimbeleid van de stad tot de cultuurmedewerkers.


Politiek

Wat is uw grootste passie binnen de politiek?

Mensen sterker maken, mensen verbinden. Ik ben graag bezig met stadsontwikkeling, over: Hoe ziet de stad eruit, hoe kan een gebouw er mooi uitzien architecturaal, hoe kun je dat verbinden met een plek voor groen met speelplein? Dit interesseert me wel heel erg, samen met cultuur. Mijn doel is vooral een openbare ruimte maken waarin mensen zich op hun gemak voelen.



Wat is uw grootste passie buiten het politieke?

Vooral reizen. Ik reis heel graag, ik bezoek graag steden, dat is dan vooral cultureel, maar ik hou ook wel van het avontuurlijke, het klummelige... Ik klim graag, ik ga graag wandelen in de natuur, ik heb al redelijk veel gezien in de wereld. Ik kijk ook uit naar reizen naar de hoogtevlaktes van Patagonië tot een safari doen en in een tent ’s nachts onder de sterren van Zimbabwe zitten. Dat is eigenlijk iets waar ik het meest energie uithaal.


Jariggg??

U bent geboren in 1972, dat betekent dat u binnenkort 50 jaar wordt. Is er iets dat je nog wil bereiken voor je 50ste verjaardag?

Ja, ik word een oude man. Ik moet nog een bucketlist afwerken. Maar één ding, ik ben in de lockdown gestart met een boekje Arabisch voor dummy’s te leren, ook al ben ik nog erger dan een dummy. Als ik wat meer discipline heb om na 22 uur wat verder te leren, zal ik dat zeker doen. Ik hoop toch zeker een volledige bladzijde Arabisch te kunnen lezen en te schrijven. Russisch en chinees spreken mij ook aan maar laten we beginnen met Arabisch.


Scholen

De burgemeester zat in het middelbaar in het college. Hij studeerde daarna rechten en heeft ook in Afrika de specialisatie ‘mensenrechten’ gestudeerd. Hij is een tijdje advocaat geweest tot hij is beginnen werken in de politiek. In het begin combineerde hij de twee, maar na een tijdje lukte dit niet meer.


Wat vindt u de leukste school van Roeselare?

De broederschool natuurlijk. Dat is een school waar ze niet zozeer veel in jou steken, maar wel veel uit jou halen en dat is het beste. Je leert er ook continu van mekaar. Ik denk dan spontaan aan scholen die niet alleen binnen de muren leren, maar ook buiten de muren en als je dat doet in combinatie van scholen die deelnemen aan taalolympiades, een schoolkoor en schoolbands hebben. Dat is echt heel mooi. De broederschool maakt mensen sterk!


De burgemeester vond het ‘de max’ om al deze vragen te beantwoorden. Het was

een heel tof interview met veel interessante vragen. Het was een leuke ontmoeting.


uitsmijter

Wanneer de burgemeester thuiskomt na een lange werkdag, rond 22 uur, beantwoordt hij al zijn mails van de dag. Lezen of een serie meepikken vindt hij ook altijd tof. Een groot sportman is hij niet, behalve op vakantie, dan gaat hij hiken of ‘tjolen’. ’s Avonds probeert hij de tijd heel efficiënt in te voegen en eens goed een goed glas wijn drinken mag ook altijd.



17/03/2022

Philine Debackere

Shauny Vandenbussche

Mathis Andries


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page